lauantai 18. toukokuuta 2013

Sairaan kaunis Kambodza – osa 1

Muutaman Hong Kongissa ja Bangkokissa vietetyn huilipäivän jälkeen matka jatkui varsinaiseen Aasia-turneen ensimmäiseen kohdemaahan, Kambodzaan. Kambodzan osuudelle saimme mukaan vieraita Suomesta ja sen vuoksi matkan tekoon oli varattu aikaa kaksi viikkoa. Emme halunneet kiirehtiä matkantekoa joten valitsimme vain muutaman kohteen, jotka halusimme ehdottomasti nähdä. Kaksi viikkoa Kambodzassa oli erittäin tunteita herättävä, kerrottavaa olisi paljon eikä oikein osaa päättää aloittaakko tuhat vuotta sitten Kambodzassa vallinneesta kulttuurin ja sivistyksen loistokaudesta, Angkorin mielettömistä temppeleistä vaiko Puna Khmerien järkyttävästä hallintokaudesta ja kansanmurhista, jotka koettelivat miljoonien Kambodzalaisen elämää hirvittävällä tavalla vain reilu kolmekymmentä sitten.. Matka Kambodzan halki eteni ensin Siem Reapiin ja sieltä pääkaupunki Phnom Penhin kautta meren rannalle Sihanoukvilleen.


Travellers: Tiina, Keke & Jamo

Vajaan kolmen kuukauden mittaisella Aasian matkalla meillä ei ole tarkoituksena ainoastaan nauttia kuumankosteasta säästä, laiskotella riippukeinussa siemaillen puoli-ilmaisia drinkkejä ja hävyttömän halpaa ravintolaruokaa. Toki rento elämä ja nautiskelukin kuuluu olennaisena osana matkaan, mutta sitäkin enemmän haluamme tutustua Aasian maiden kulttuuriin ja ennen kaikkea historiaan.

Kambodzan historiaan tutustuimme molemmat oikeastaan ensimmäistä kertaa matkaoppaista ennen Aasian matkamme alkua. Huolimatta siitä, että tiesimme jo jotain maahan saavuttuamme, todellisuus oli kuviteltua voimakkaampi kokemus. Angkorin temppelit oli yksinkertaisesti aivan mielettömät, jotain sellaista mitä en kuvien ja tarinoiden perusteella voinut koskaan kuvitella. Puna Khmerien historia taas oli kerrassaan sydäntä raastava. Tutustuminen Puna Khmerien hirveyksiin tapahtumien oikeilla paikoilla, katsoen silmiin niitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet elämään tuon ajan, veti hiljaiseksi koko retkiseurueemme. Kulttuuri- ja historiapainotteisen alkumatkan jälkeen tietoa oli hyvää päästä sulattelemaan Sihanoukvilleen, rentoon merenrantakylään Kambodzan etelärannikolla.

Matkanteko alkoi Bangkokista, josta matkustimme bussilla rajan yli Kambodzaan, Siem Reapin kaupunkiin. Siem Reap on yksi Kambodzan suurimmista kaupungeista, aivan maan pohjoisosassa. Kaupunki on kehittynyt kaupunkiin virtaavien turistijoukkojen myötä ja katukuvaa koristaakin kymmenet loisteliaat hotellit, ravintolat sekä tietysti kyytiä innokkaasti tarjoavat tutk tuk -kuskit. Ykkösnähtävyys, joka vetää turisteja Siem Reapiin jopa miljoona turistia vuosittain, on Angkorin kuuluisa temppelialue, joka on muun muassa yksi Unescon maailmanperintökohteista. Angkorin temppelit olivat myös henkilökohtaisesti minun ykköskohde Aasian nähtävyyksistä.


Siem Reapin laidalla

Angkor What?!

Ensimmäisenä päivänä halusimme ottaa iisisti pitkän matkustuspäivän jälkeen ja kerätä voimia tulevaa temppelikierrosta varten. Suuntasimme kuitenkin kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevaan Angkorin kansallismuseoon, joka kertoo kattavasti muinaisen temppelikaupungin historiasta.

Angkor oli siis muinaisen Khmerien valtakunnan pääkaupunki, joka eli loistokauttaan vuosina 802-1432. Tuolloin kaupunki oli niin Khmerien valtakunnan poliittinen, uskonnollinen sekä sosiaalinen keskus, jonka asukasluku lähenteli arvioiden mukaan miljoonaa samaan aikaan kun Lontoo oli vain 50 000 asukkaan pikkukaupunki. Valtakuntaa hallitsevat kuninkaan, joita ehti olla vallassa Angkorin loistovuosien aikana yhteensä 13 rakennuttivat kukin toinen toistaan loisteliaampia kivitemppeleitä, jotka ovat ovat nähtävänä yhä tänäkin päivänä. Osaa temppeleistä on alettu kunnostamaan alkuperäistä struktuuria kunnioittaen, mutta suurin osa temppeleistä on edelleen siinä tilassa kuin luonto on ne muokannut tuhannen vuoden saatossa.

Alue koostuu kymmenistä massiivisista kivitemppeleistä ja temppelialueista, joista kuuluisin on Angkor Watin temppeli. Angkor Wat on myös temppeleistä suurin. Hämmästyttävintä tässä mielettömössä temppelirakennelmassa on se kuinka lyhyessä ajassa se on rakennettu. Kuuluisan temppelin rakennutti noin tuhat vuotta sitten nuori kuningas Suryavarman II ja tutkijoiden mukaan se rakennettiin arviolta 35 vuodessa, joka on sen aikaisella tekniikalla kokoonsa nähden aivan käsittämättömän lyhyt aika! Syynä tiukkaan aikatauluun oli se, että sen aikaisen uskon mukaan mikäli temppeli valmistuisi ennen kuninkaan kuolemaa, takaisi se kunikaalle paikan Jumalten taivaissa.

Museossa vierailun jälkeen uteliaisuus mystisiä viidakon uumenista esiinpaljastuvia temppeleitä kohtaan oli huipussaan ja seuraavana aamuna herätyskellon soidessa 4:30 olimme intoa täynnä. Aamun valjetessa suuntasimme ensiksi katsomaan auringonnousua päätemppelialueen, Angkor Watin yllä. Huolimatta, siitä että olimme tulleet Angkor Watiin (ja ylipäätään Kaakkois-Aasiaan) matalan sesongin aikaan, emme todellakaan olleet ainoita jotka olivat kello 5:00 aamulla virkeinä kuin peipposet räpsimässä kuvia temppelitornien takaa pilkahtavista auringonsäteistä. Auringon noustua ihmismassa alkoi valumaan sisälle temppeleihin ja suureksi yllätykseksemme yht'äkkiä ruuhkasta ei ollut enää jälkeäkään. Temppelin koosta kertoo jotain se, että ihmisten lähtiessä tutkimaan temppelin käytäviä kukin omaan suuntaansa, omaa tutkimusmatkaansa sai jatkaa aivan omassa rauhassaan.

Auringonnousu Angkor Watin yllä..

..todellisuus kameran takana

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

Angor Wat on säilyt temppeleistä parhaiten alkuperäisessä kunnossa. Pelkästään temppelin koko on aivan käsittämätön. Sen lisäksi temppelin kaikki kivipinnat on kaiverrettu aivan täyteen mitä mahtavampia kuvioita ja pienen pieniä yksityiskohtia viimeistä kiven päätä myöten. Päivän aikana ehdimme käydä noin viidessä temppelissä Angkorin kymmenistä temppeleistä. Angkor Watin jälkeen kuuluisimmat temppelit ovat luultavasti Bayon ja Ta Prohm. Mielenkiintoista temppeleistä tekee se, että ne eivät todellakan olleet toistensa kopioita vain aivan eilaisia keskenään ja mitä pidemmälle kierrosta jatkaa, sitä mystisimmiksi temppelit muuttuvat.

Angkor Watista jatkoimme matkaa Bayoniin. Bayonissa koko jättimäinen temppeli on kaiverrettu täyteen Budhan kasvoja, jotka kohoavat korkeuksiin viidakon keskeltä. Kaikista mystisin oli kuitenkin vielä edessä. Muutaman pienemmän temppelin jälkeen matka jatkui kierroksen viimeiselle temppelille Ta Prohmiin. Huhti-toukokuu on Kambodzassa vuoden kuuminta aikaa. Olimme kiertäneet temppeleitä paahtavassa helteessä ylös alas temppeleiden kaltevia ja korkeita rappuja pitkin jo viisi tutntia ja tuk tuk kuskimme jättäessa meidät tienvarteen viimeistä temppeliä varten olimme kaikki aivan loppu. Polku, jonka oli määrä viedä viimeiselle temppelille, kiumurteli syvälle viidakkoon eikä loppua tuntunut häämöttävän. Lopulta temppelin portit kuitenkin aivautuvat eteemme ja raahaudumme puolikuolleina sisään. Jälleen kerran sisään astuttuamme leuat loksahtavat auki. Tällä kertaa edessämme seisoo aivan mielettömän kokoinen kivirakennelma jonka viidakko on kirjaimellisesti syönyt sisäänsä. Massiivisten puiden juuret kiemurtelevat pitkin temppelin raunioita, yli, ali ja ympäri. Ympärillä vallitsee hiljaisuus, ainoastaan viidakon äänet kaikuvat temppelin kiviseinissä kun sukellamme yhä syvemmälle temppelin uumeniin. Väsymyksestä ei ole enää tietoakaan. Jarmo yhdistää temppelin Madventuresin ykkös tutotantokauteen jossa Riku ja Tunna esittelevät juurikin samaista temppeliä – aivan fiiliksissä. Hehkutuksesta huolimatta, TV ruudun takaa temppeliä ei mitenkään osannut kuvitella niin mielettömäksi kuin se nyt omin silmin nähtynä oli! Todella todella väsyneinä mutta hymyssä suin palaamme takaisin hotellille ja pulahdamme hetimiten uima-altaaseen virkistymään.

Bayon

Bayon

Kukkuu - perhe kulttuurilomalla!

Ta Prohm

Ta Prohm

Ta Prohm

Angkorin temppelialue on todella suosittu turistikohde ja kuten saimme kokea, ruhkaa on myös low seasonilla. Siitä huolimatta suosittelen tutustumista temppeleihin pahimmastakin turistilauma-ahdistuksesta kärsiville Kambodzan reissaajille – tämä oli todellakin näkemisen arvoinen paikka! Lonely Planet vinkaa, että pahimmat ruuhkat voi välttää suuntaamalla heti aamusta Ta Prohmiin ja vasta sieltä Angkor Watiin. Ukon että tämä voisi toimia. Lonely Planet myös suosittelee, että temppelialueelle on kätevää päräyttää Siem Reapista fillarilla ja kierrellä temppeleitä fillaroiden. Tätä vinkkiä en menisi allekirjoittamaan. Alue, jolle temppelit ovat levittäytyneet on todellakin SUURI, itse temppelit ovat suuria ja korkeita ja niihin johtavat poikkeuksetta erittäin pitkät ja jyrkät rappuset ja lisäksi etenkin sadekauden alussa sää on paahtavan kuuma. Pelkästään temppeleiden kiertäminen on uuvuttvaa saati sitten että pyöräilisi siihen päälle vielä kevyet 30 km temppeleitä kartan kanssa metsästäen. Me otimme pyörien sijaan päiväksi tuk tuk -kuskin joka kuljetti meitä neljää temppeliltä toiselle koko päivän alkaen klo 5:00 aamulla hintaan 20 USD. Emme tinkineet hintaa sillä kuljettaja oli erittäin mukava Kambodazalainen nuori mies, Ray joka puhui hämmästyttävän hyvää englantia ja joka oli kuljettanut meitä ympäri Siemm Reapia jo edellisenä päivänä. Ray tunsi paikat hyvin ja kertoi meille mielellään temppeleistä, omasta kotikaupungistaan ja maansa kulttuurista. Kutsuimme Rayn myös myös syömään luonasta kanssamme, josta mies tuntui olevan kovin otettu. Sniiduilija kuitenkin saa varmasti tingittyä hinnan varmasti halutessaan 15 dollariin, kuinka paljon se 5 dollaria sitten on poissa omasta kukkarosta, siitä päättäkööt kukin itse..

Ray

Rappuset ON jyrkkiä!


Angkor Thom

Mystinen elefanttitenmppeli
Kierroksen jälkeen olo oli uupunut

1 kommentti:

  1. tää oli kiva lukee kaffen kera :) terkut sateisesta Suomesta ja jamolle super synttärionnet !

    Temu

    VastaaPoista