tiistai 18. joulukuuta 2012

Maailmanmatkaaja tarttee pihapetterin apua

Olen ollut vuokranantajallamme Cakella hommissa kolmisen viikkoa ja hommat ovat vaihdelleet tikkaiden alapään pitelemisestä, grillin kasaamisen kautta autolla suhailuun. Yleensä työpäivät alkaa ysin tai kymmenen aikaan, jolloin lähdetään ajelemaan Caken pickupilla kohti työmaata. Yleensä heti alkuun pysähdytään 50m päässä kioskilla hakemassa Red Bullit ja sitten yleensä rautakauppaan tai tukkuun hakemaan vähän tarpeita ja vielä pysähdytään huotoasemalla hakemaan aamupalaa. Cake on pyörittänyt omaa peltikattofirmaa jo 8 vuotta ja hän on erikoistunut rännien korjaukseen ja lumikiinnikkeiden laittoon. Lumikiinnike (snow strap) on siis 3cm leveä peltikaistale, jonka toinen pää ruuvataan kattoon 20cm rännin yläpuolelle ja toinen pää laitetaan popniitillä rännin ulkoreunaan. Näin lumen paino ei pääse vääntämään ränniä solmuun. Ehkä noita tehdään suomessakin, mutta itse en ole tavannut vastaaviin. Meilläpäin laitetaan katolle lumiesteet, jotka pitää lumet katolla, ettei ihmiset jää alle. Töitä tehdään yleensä 4-8h päivässä ja tästä ajasta yleensä puolet menee autossa istuessa ja asioita hoitaessa ja puolet ajasta tehdään sitten töitä.

On kyllä mahtava paiskia hommia Caken kanssa, vaikka Suomalaiseen työtahtiin tottuneena alkaa usein kädet hieman tärisemään kun joudutaan kolmatta kertaa hakemaan unohtuneita ruuveja tai tiivisteitä rautakaupasta tai istutaan tunti nurmikolla auringonpaisteessa töiden seisoessa vieressä, Päivät on rentoja ja kaveri on iloinen ja heittää läppää koko ajan, eikä äskettäinen erokaan vaikuta tuntuvan missään. Tosin kaverilla on niin vahva Uuden-Seelannin aksentti, että puolet jutuista menee täysin yli ja tulee vain nyökyteltyä ja naurettua mukana. Mutta kyllä se jaksaa hyvin kuvailla työkaluja, jos ei vielä toisellakaan kerralla oikea työkalu lennä katolle (pop rivet=popniitti, snips=peltisakset, spout=ränni). Uuden-Seelannin aksentti on ylipäänsä vaikeinta Englantia, johon olen kaikilla tähänastisilla matkoillani törmännyt.

Cake aikoo pitää Joulun jälkeen viikon verran lomaa ja ajattelin hommata itselle vähän lisätienistiä suoristamalla kotimme sivustalla olevan ja maanjäristyksestä kärsineen laatoituksen. Sehän Cakelle käy, joten aloitan projektin todennäköisesti viikon päästä.

Viimeksi taisin istuttaa laattoja / pihakiviä isän lammen pohjaan ja silloin tasaisuudella ei ollut muistaakseni niin paljon väliä. Myös kaadot olivat hieman reilumpia kuin tässä tapauksessa.

Edellinen työmaa Palojoki / Finland


Tarttisin siis vähän muistutusta miten tuo homma pitää tehdä! Eli Isä laitatko meiliin ohjeet!!

Laatat ovat 50cm x 50cm ja 5cm paksuja
Alue on n. 7m x 7m parkkipaikka

Alustavasti suunnittelin seuraavaa.
  1. laattojen pesu 
  2. laatat veke 
  3. rikkaruohot ja multaa muistuttava maa pois
  4. uutta maata tilalle
  5. snadi tärytys
  6. laatat takaisin 
  7. täytemaa laattojen väliin
  8. olutta

Elikkä seuraaviin kysymyksiin pitäis saada vastaus:
  • millaista maata alle?
  • millaista maata laattojen väliin?
  • voiko laatoitus olla vaaterissa vai pitääkö olla kaatoa?
  • onko pohja pakko täryttää?
  • missä ajassa tuo homma on hoidettava?


Laatoitus tulee olla samassa tasossa kuin sen jälkeen alkava betonointi


ps. muutkin pihapetterit ja remonttireiskat voi laittaa parhaita vinkkejään, joko kommentoimalla blogia tai meiliin jabelaine (at) gmail.com.

Ilmoittelen sitten miten projekti meni vai menikö ollenkaan!

Kiitos!

4 kommenttia:

  1. Eiks 5. tuu 8. jälkeen?

    ps. Loistavaa luettavaa ollut tää blogi

    VastaaPoista
  2. Hahah, hetken aikaa piti miettiä ennen kuin tajusin. Tänään on itse asiassa pikku tärytys ollut päällä, kun eilen vietettiin Caken firman pikkujoulut.

    Hyvä kuulla että jaksaa seurata. Kiitti et laitoit kommenttia!

    VastaaPoista
  3. Bro, congratulations on taking up the challenge of repaving the area. First and foremost you need to remove the caravan.... you can use 'road base' or as its commonly known in NZ 'base course' as a base for the paving but it WILL need to be plate compacted. That means compacted with a vibrating compactor, alternatively you can use a very course sand known as 'paving sand' as a base which WILL NOT need to be compacted BUT will need to be screed (levelled) extremely well using a spirit level. It will need to be about 30-40mm thick as a base and your paving WILL definately need to have a slight fall on it otherwise IT WILL POOL. So it needs to fall 10mm and slope it so any water run-off goes into the garden. You WILL NEED TO USE A STRING LINE IN ORDER TO KEEP IT STRAIGHT and level. A helpful tip to get it moving quickly is to find a tool that can act as a spacer to go between pavers otherwise you will need to use a tape measure over and over again and that will slow you down. Once all the pavers are down you can either make a 'mortar' mix that is like a concrete finish that seals the pavers in place ALTERNATIVELY you can just use a soft fine sand AND POUR IT OVER THE PAVED AREA AND SWEEP IT IN WITH A BROOM. The key to it going smoothly is the preperation and having a string line in place so you keep it true to its shape and keep it straight and square. I would use sand as a base if i was you. Much easier to work with and the pavers will bed in much nicer. Lightly hose once you are done. GODSPEED YOUNG MAN! Peter Pan

    VastaaPoista
  4. Thanks the lot Bro! This really helped! I started today, will see how it goes...

    Jape

    VastaaPoista