torstai 1. marraskuuta 2012

Paluu tulevaisuuteen

Santa Catalinan surffiviikon jälkeen reissun tahti on kiihtynyt sen verran, että blogi ei ole oikein pysynyt enää perässä. Tässä välissä olemme ehtineet piipahtaa Costa Rican Manuel Antoniossa, Monteverdessä, La Fortunassa, Santa Teresassa, San Josessa, viettää 3 päivää Los Angelesissa Jenkeissä ja lentää määränpäähämme Aucklandiin Uuteen-Seelantiin.

Lähdimme Los Angelesista lauantaina 27.10 ja saavuimme Aucklandiin 12 tunnin lennon jälkeen molempien suureksi yllätykseksi maanantaina 29.10. Asia selvisi meille hostellissa, kun naurua pidättelevä respan tyttö ilmoitti meidän varanneen bunkat sunnuntaille, jonka siis menetimme lentäessämme kansainvälisen päivämäärärajan yli. 

Noh, saimme menetetyn hostelliyön takaisin ja nyt olemme olleet Aucklandin Nomads Fat Camel hostellissa kolme yötä. Kolmessa päivässä olemme ehtineet järjestellä töiden hakua varten: IDR numerot (veronumero), pankkitilit ja paikalliset puhelinliittymät. Haaveissa olisi hankkia tila-auto sängyllä ja retkikeittiöllä varustettuna ja lähteä etsimään töitä eteläsaarelta.

IDR numero tarvitaan työnantajaa varten ja sitä haetaan postista (New Zealand Post Office) täyttämällä hakukaavake ja esittämällä Working Holiday viisumi sekä kaksi kuvallista henkilöllisyystodistusta (passi + kansainvälinen ajokortti). Lomakkeeseen tarvitaan myös osoite, johon numero postitetaan 8 arkipäivän sisällä. Hostellin osoite kelpaa tähän.

Pankkeja Uudessa-Seelannissa on useita ja Aucklandin keskustassa näkee 10min kävelylenkillä n. 5 erilaista. Kuitenkin vain harvat suostuvat avaamaan pankkitiliä ulkomaalaisille ilman vakituista osoitetta. Postin yhteydessä toimivan Kiwi Bank on lähellä travelleria ja avaa pankkitilin hostellista pyydettyä asumistodistusta vastaan. Henkilöllisyystodistukseksi riittää passi. Pankkitili avautui saman tien kun sinne talletti X-määrän käteistä (mikä tahansa summa, itse laitoimme 50 NZD). Myös pankkikortin saa saman tien matkaan.

Puhelinliittymiä kauppaa ainakin Vodafone ja Telecom. Itse valitsimme Telecomin, sillä Veeran Aussikokemusten perusteella viestit Vodafonesta eivät tavoittaneet Suomen DNA:n liittymiä. Telecomilla oli myös hyvä tarjous, jossa prepaid liittymän 19 NZD kuukausimaksulla saa soitella rajattomasti Telecomin liittymiin ja 60min muihin Uuden Seelannin liittymiin. Tekstareita saa näpytellä mahtavat 5000kpl kuukaudessa ja nettiä käytellä naurettavat 500MB. Lisäksi liittymään voi ladata lisää rahaa esim Suomeen lähetettäviä tekstareita varten. Terveiset kotiin, Jape ei ole saanut vastausta viesteihini, liekkö tulleet perille...?

**HUOM!! Matkatoimistot ja hostellit tarjoavat paketteja, joissa hoidetaan asiakkaalle valmiiksi Working Holiday viisumi, veronumero, pankkitili ja SIM-kortti. Palveluista joutuu maksamaan usein satoja euroja, esimerkiksi kaksi Tanskalaista poikaa kertoivat maksaneensa näistä palveluista yhteensä 300€. Homma hoituu kuitenkin todella iisisti omatoimisesti pienellä kyselyllä ja KAIKKI palvelut ovat ainakin Suomalaisille maksuttomia. Älkää siis menkö lankaan vaan hoitakaa hommat pienin kuluin itse!

5 kommenttia:

  1. Pete sai viestin viikonloppuna LA:sta (olimme silloin Saksassa)ja laitoimme viestiä takaisinkin :) Blogia on mukava lukea! Terveisiä Nurmijärveltä (lämpötila +2astetta) Kivoja kuviakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että viimein pääkohteessa, pistäkää Blogiin vaan eloa ja paljon juttua tulemaan tosta arvatenkin aivan mahtavasta maasta ! Täällä lupailee perus lumikaaosta, huomenna ruuvanmaan talvirenkaat Rajalan kanssa alle kieseihin, eli tätä täydellistä arkea :D vois jokupv koittaa ottaa skype puhelua kun saan uuden mikin haettua.

      Poista
  2. Kiitti hyvistä vinkeistä. Olen itsekin tulossa Uuteen-Seelantiin noin parin kuukauden päästä Working Holiday viisumilla. Ehdin jo ottamaan Kilroyn kautta starttipaketin reissua varten, mutta pärjää vissiin ilman sitä ihan yhtä hyvin. Olisi mukava kuulla lisää hyviä käytännön vinkkejä, joten kertokaa ihmeessä jos jotain tulee mieleen. Miten muuten toi netti siellä toimii? Onko kallista käyttää (esim. puhelimessa)?

    VastaaPoista
  3. Kiitti kommentista Timmy! Meillä oli tarkoitus kirjoittaa vinkkiosio ja sun kommentin jälkeen vihdoin saatiin inspiraatio sen tekemiseen. Lisävinkkejä löytyy täältä: http://aikaaollamatkalla.blogspot.fi/2013/01/uuden-seelannin-working-holiday.html

    Toivottavasti on hyötyä ja laita lisäkysymyksiä, jos tulee mieleen.

    VastaaPoista
  4. Niin ja ollaan huhtikuussa myymässä myös autoa, jos kiinnostaa.

    t. Jape

    VastaaPoista