lauantai 6. lokakuuta 2012

Kokkikoulussa


Yksi mukavimmista kokemuksista hostelleissa on ollut jokailtainen ”ruokasirkus” kun hostellin asukkaan lipuvat yksitellen houkuttelevan ruuan tuoksun saattelemina heittämään pataan omat budjet gourmeet. Mikäli pitkällä reissulla haluaa pysyä budjetissa safkat on järkevää duunata itse suhteessa useammin kun käydä ulkona syömässä. Jos keittiö on kohtalaisesti varustettu ja se on siisti, ruuanlaitto on myös mukavaa etenkin kun sitä on aikaa tehdä hartaudella kaikessa rauhassa!

Muitten patoihin kurkistelu, tuoksuttelu ja maistelu on enemmän kun sääntö kuin poikkeus ja maistiaisia ja reseptejä (ainakin tyttöjen kesken) vaihdetaan ahkerasti. Tässä kohtaa pitää mainita, että reissua suunnitellessa haaveilin mielessäni ihanista auringon alla kasvatetuista tuoreista kasviksista ja hedelmistä. Yhdessä muiden reissareiden kanssa olemme kuitenkin joutuneet toteamaan kylmän tosiasian, että parhaat, priimakunnossa olevat virheettömöt veget lähtee laivakyydillä myyntiin nirsoille länkkäreille ja täällä supermarketeista ja vihannestoreilta löytyvät vihannekset ovat usein 2 luokkaa. Tuntuu ihan uskomattomalta, että esimerkiksi me Japen kanssa ostetaan miltei poikkeuksetta meidän Vantaan lähi S-Marketista nimenomaan Costa Ricasta tuotuja tuoreita banaaneja, mutta täällä niitä on välillä hankalaa löytää. Valikoimaa kuitenkin laaduissa riittää ja pienistä kauneusvirheistä huolimatta hedelmät vihannekset ovat maukkaita. Vihkoon on kertynyt jo useampi makoisa resepti, joista yhden haluan ehdottomasti jakaa myös blogisivuillemme eksyneille kotikokeille. Kyseessä on perinteinen Karibialainen snäki ja sille kaksi todella iisiä ja maukasta soosia.


Patacones

Keittobanaani on hämmentävä hedelmä (?) sillä se näyttää kuorittuna aivan tavalliselta banaanilta mutta hedelmä on banaanista poiketen kivikova. Raakana keittobanaani ei ole syöntikelpoinen vaan se vaatii aina kypsentämistä. Maku on hyvin perunantapainen ja sitä käytettään täällä yhtä ahkerasti ja samaan tapaan (esim. keitettynä tai muussattuna) kuin meillä perunaa.
  • keittobanaania (platano)
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  1. Kuori banaani juoksevan haalean veden alla (kuori tahmaa muuten liimamaisella koostumuksellaan kädet ja tahmaa on vaikea pestä pois).
  1. Paloittele banaani noin 1cm paksuisiksi viipaleiksi ja paista palat kevyesti pannulla runsaassa öljyssä molemmin puolin niin, että molemmat puolet saavat vähän väriä.
  1. Ota palat pois pannulta ja litistä ne yksitellen kahden voipaperin tai pakastepussin välissä esim. kattilaa apuna käyttäen.
  2. Paista litistetyt palat uudelleen pannulla runsaassa öljyssä rapeiksi.
  3. Tarvittaessa valuta ylimääräinen öljy pois talouspaperin päällä.
  4. Ripottele päälle suolaa ja tarjoa maagisten soosien kera.

Cuacamole
  • syöntikypsiä avokadoja
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • limen mehua
  • runsaasti valkosipulia
  • mehukkaita tomaatteja
  1. Muussaa avocadot, hienonna valkosipuli ja pilko tomaatit pieniksi. Lisää ainekset avocado-mössöön annetussa järjestyksessä välillä sekoittaen.

Beans pasty
  • kidney papuja
  • sipulia
  • valkosipulia
  • punaista paprikaa
  • suolaa
  • pippuria
  • oliiviöljyä
  1. Liota papuja yön yli ja keitä kypsiksi ohjeen mukaan.
  2. Jäähdytä pavut ja heitä sen jälkeen kaikki ainekset blenderiin. Ohenna mössöä tarvittaessa öljyllä tai vedellä.

Kaikkia aineksia oman maun mukaan. Loistava vaihtoehto perunalastuille ja kermaviilidipille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti