Yksi mukavimmista kokemuksista
hostelleissa on ollut jokailtainen ”ruokasirkus” kun hostellin
asukkaan lipuvat yksitellen houkuttelevan ruuan tuoksun saattelemina
heittämään pataan omat budjet gourmeet. Mikäli pitkällä
reissulla haluaa pysyä budjetissa safkat on järkevää duunata itse
suhteessa useammin kun käydä ulkona syömässä. Jos keittiö on
kohtalaisesti varustettu ja se on siisti, ruuanlaitto on myös
mukavaa etenkin kun sitä on aikaa tehdä hartaudella kaikessa
rauhassa!
Muitten patoihin kurkistelu,
tuoksuttelu ja maistelu on enemmän kun sääntö kuin poikkeus ja
maistiaisia ja reseptejä (ainakin tyttöjen kesken) vaihdetaan
ahkerasti. Tässä kohtaa pitää mainita, että reissua
suunnitellessa haaveilin mielessäni ihanista auringon alla
kasvatetuista tuoreista kasviksista ja hedelmistä. Yhdessä muiden
reissareiden kanssa olemme kuitenkin joutuneet toteamaan kylmän
tosiasian, että parhaat, priimakunnossa olevat virheettömöt veget
lähtee laivakyydillä myyntiin nirsoille länkkäreille ja täällä
supermarketeista ja vihannestoreilta löytyvät vihannekset ovat usein 2
luokkaa. Tuntuu ihan uskomattomalta, että esimerkiksi me Japen
kanssa ostetaan miltei poikkeuksetta meidän Vantaan lähi
S-Marketista nimenomaan Costa Ricasta tuotuja tuoreita banaaneja,
mutta täällä niitä on välillä hankalaa löytää. Valikoimaa
kuitenkin laaduissa riittää ja pienistä kauneusvirheistä
huolimatta hedelmät vihannekset ovat maukkaita. Vihkoon on kertynyt
jo useampi makoisa resepti, joista yhden haluan ehdottomasti jakaa
myös blogisivuillemme eksyneille kotikokeille. Kyseessä on
perinteinen Karibialainen snäki ja sille kaksi todella iisiä ja
maukasta soosia.
Patacones
Keittobanaani on hämmentävä hedelmä
(?) sillä se näyttää kuorittuna aivan tavalliselta banaanilta
mutta hedelmä on banaanista poiketen kivikova. Raakana keittobanaani
ei ole syöntikelpoinen vaan se vaatii aina kypsentämistä. Maku on
hyvin perunantapainen ja sitä käytettään täällä yhtä
ahkerasti ja samaan tapaan (esim. keitettynä tai muussattuna) kuin
meillä perunaa.
- keittobanaania (platano)
- oliiviöljyä
- suolaa
- Kuori banaani juoksevan haalean veden alla (kuori tahmaa muuten liimamaisella koostumuksellaan kädet ja tahmaa on vaikea pestä pois).
- Paloittele banaani noin 1cm paksuisiksi viipaleiksi ja paista palat kevyesti pannulla runsaassa öljyssä molemmin puolin niin, että molemmat puolet saavat vähän väriä.
- Ota palat pois pannulta ja litistä ne yksitellen kahden voipaperin tai pakastepussin välissä esim. kattilaa apuna käyttäen.
- Paista litistetyt palat uudelleen pannulla runsaassa öljyssä rapeiksi.
- Tarvittaessa valuta ylimääräinen öljy pois talouspaperin päällä.
- Ripottele päälle suolaa ja tarjoa maagisten soosien kera.
Cuacamole
- syöntikypsiä avokadoja
- oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria
- limen mehua
- runsaasti valkosipulia
- mehukkaita tomaatteja
- Muussaa avocadot, hienonna valkosipuli ja pilko tomaatit pieniksi. Lisää ainekset avocado-mössöön annetussa järjestyksessä välillä sekoittaen.
Beans pasty
- kidney papuja
- sipulia
- valkosipulia
- punaista paprikaa
- suolaa
- pippuria
- oliiviöljyä
- Liota papuja yön yli ja keitä kypsiksi ohjeen mukaan.
- Jäähdytä pavut ja heitä sen jälkeen kaikki ainekset blenderiin. Ohenna mössöä tarvittaessa öljyllä tai vedellä.
Kaikkia aineksia oman maun mukaan.
Loistava vaihtoehto perunalastuille ja kermaviilidipille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti