Koska Manuel Antoniolla ei suurista
odotuksista huolimatta ollut meille juuri mitään annettavaa,
päätimme liikkua heti sunnuntaina eteenpäin kohti Monteverdeä.
Monteverde on kylä Costa Rican
sisämaassa, vuorilla (Northwestern Costa Rica). Mahtavan
vuoristoisen luontonsa ansiosta se tarjoaa otollisen alustan
lukuisille erilaisille aktiviteeteille ja siitä onkin muodostunut
oikein ekstreme-ekien paratiisi. Mm. kuuluisa Canopy-tour (lisää
Conopystä alempana) on saanut alkunsa Monteverdessä.
Niin kun kuvitella saattaa kylä on
rakennettu pitkälti palvelemaan turisteja ja pieneen kylänpahaiseen
mahtuukin uskomaton määrä hotelleja, hostelleja, ravintoloita,
baareja ja tottakai retkenjärjestäjiä joilla kaikilla on ”the
best tours with the best price”. Alusta asti ”to do in Costa Rica
-listaltamme” löytyi aktiviteettaja joista kolme on parhaimmillaan
juuri Monteverdessä, joten siitä syystä grandehazlemeiningistä
huolimatta halusimme mekin ehdottomasti pakkautua Monteverdeen.
Päätimme kuitenkin olla supertehokkaita ja vetästä kaikki
aktiviteetit yhtenä päivänä sillä muuten hengailu kylässä ei
juuri napannut meistä kumpaakaan.
Päivästä muodostui melkoin
aktiviteettipläjäys seuraavalla ohjelmalla: päivä alkoi
adrenaliinitasoja nostattavalla Canopy-tourilla (Jape kertoo
enemmän), jatkui iisimmällä tutustumiskierroksella kahvin- ja
suklaantuotantoon ja päättyi jännittävään night walkiin
vuoristoisessa viidakossa. Molemmat joutuivat päivän aikana
kasvotusten pahimpien pelkojensa kanssa..
Canopy tour / 2,5h / 40 dollaria
Canopy tarkoittaa vapaasti
suomennettuna puiden latvustoa ja Canopy Tour puolestaan tarkoittaa
vaijerirataa, jossa pääsee liikkumaan puusta toiseen pitkiä
välimatkoja. Kävimme tekemässä omat vaijerikiikkumme
Monteverdessä, koska sieltä koko homma on ainakin Costa Rican
osalta lähtöisin ja sieltä löytyy maan suurimmat vaijeriradat.
Extreme Canopy Tours – järjestää 2,5h vaijerisessioita, johon
sisältyy kuljetukset 15 eripituista vaijerirataa ympäri vuoria ja
tarzan keinu ja vielä 1km mittainen rata, jossa mennään Superman
asennossa 500m korkeudessa, vain selästä vaijeriin kiinnitettynä.
Hommaa on hieman vaikea selittää, joten parempi vain laittaa pari
kuvaa ja myöhemmin video kehiin. Sen voi kuitenkin sanoa, että
suosittelen hommaa kaikille, joilla ei ole pahaa korkeanpaikan
kammoa. Tämä oli aikakin Japen mielestä Costa Rican hauskin ja
paras ohjattu retki.
Pelottaa...
Ei pelota!
Pelottaa!!
SUPERGIRL!
Don Juan Coffee tour / 2h / 19
dollaria
Monteverden sateisilla vuorenrinteillä
kasvatetaan paljon kahvimarjoja ja iltapäivällä suuntasimme Don
Juan -nimiselle pienelle tilalle tutustumaan kahvintuotantoon.
Pienestä koostaan huolimatta Costa Rica on yksi maailman
merkittävimmistä kahvintuottajamaista ja oli mielenkiintoista
päästä näkemään lähietäisyydeltä mistä se oma aamukahvi
oikein pöytään tupsahtaa.
Tutustumiskierroksen aikana ei
varsinaisesti selvinnyt millaisten vaiheiden kautta kahvimarjoista on
aikoinaan keksitty valmistaa kahvia niin kuin sitä tänä päivänä
valmistetaan, mutta sen verran pystyi kuitenkin päättelemään,
että jollain on ollut hitsisti liikaa aikaa, että se joku on
keksinyt jalostaa makeat kahvimarjat mystiseksi kahvijuomaksi! Marjat
kasvavat pensaissa ja jotta pensaat tuottavat marjoja, ne tarvitsevat
paljon vettä. Sateen määrässä piilee myös syy kahvinhinnan
vaihteluun ympäri maailmaa. Pensaat tuottavat parhaiten sateisilla
alueilla, sadekauden aikaan, mutta jos vettä sataa liian rankasti,
punaisen kuoren sisällä olevat liukkaat kahvipavut luiskahtelevat
ulos kuoristaan ja koko sato menetetään. Tästä syystä useat
kahvimarjojen viljelijät viljelevät myös paria kolmea muuta
lajiketta kahvin ohella, jottei sadon menetys johda taloudellisiin
vaikeuksiin.
Kypsän kahvimarjan kuori on
tummanpunainen ja kun kuoren avaa, sisältä paljastuu kaksi
liukaspintaista, valkoista, todella makeanmakuista papua. Ensimmäinen
vaihe sadonkorjuun jälkeen onkin marjojen kuoriminen, jonka jälkeen
niitä kuivatetaan noin kaksi viikkoa. Kahden viikon jälkeen
pavuista kuoritaan pois toinen kuori ja taas kuivataan, tällä
kertaa säkeissä noin 3 kuukautta. Tämän jälkeen pavut
kuljetetaan ympäri maailmaa, jossa ne sitten paahdetaan kunkin maan
asukkaiden suulle sopiviksi. Suomessa suositaan yleisesti vaaleaa
paahtoa. Halutun tummaksi paahdetuista pavuista vielä jauhetaan
poroa, josta sitten suodatetaan kuumalla vedellä juomaa jolla ei ole
enää mitään tekemistä makean kahvimarjan maun kanssa. Mystistä.
Kahvia piristyksen toivossa kittaaville kerrottakoot tässä
vaiheessa, että jos kahviin lisää maitoa, neutralisoi se kaikki
kofeiinin vaikutukset. Yhteen kahvikupilliseen tarvitaan noin 40
marjaa ja marjojen kerääminen on TODELLA hidasta.
Samalla kierroksella tutustuimme myös
kaakaopapujen jalostukseen. Sama homma kuin kahvimarjojen kohdalla,
henkilökohtaista ihmetystä aiheutti se, että papaijan kokoisen
kaakaohedelmän avaa, sisältä paljastuu valkeita suuria papuja,
jotka maistuvat todella makealle, mutta ei yhtään kaakaolle.
Kaakaopapuja kuivatetaan ja kuoritaan samalla tavalla kuin
kahvipapuja, jonka jälkeen pavut saavat tutun suklaan maun. Aito
kaakaopavuista valmistettu suklaa on tummaa ja erittäin vahvan
makuista. Sveitsiläiset kuitenkin keksivät 1800-luvulla
menestyksekkään tavan erottaa kaakaovoin pavusta, jota käytetään
runsaasti miedomman makuisen maitosuklaan valmistuksessa. Vaaleaan
suklaaseen käytetään ainoastaan kaakaovoita eikä lainkaan itse
papuja ja siitä syystä kierroksen vetäjä oli vakaasti sitä
mieltä, että vaalealla suklaalla ei ole enää mitään tekemistä
suklaan kanssa sanan varsinaisessa merkityksessä..
Kierroksen parasta antia oli tottakai
se, että kaikkea sai maistella. Erilaisia suklaita, suklaalla
päällystettyjä hedelmiä (erityisesti makea ananas + sulatettu
tummasuklaa oli jäätävän hyvä yhdistelmä!) ja erilaisia
kahvipaahtoja. Kaikesta huolimatta maailman ykköskahvimestoillakaan,
jossa ihmiset ovat tyyliin myyneet sielunsa kahville Jape ei taipunut
juomaan edes kohteliaisuus tilkkaa kahvia vaan toteaa pokkana oppaan
intohimoisen, kahden tunnin presentaation jälkeen ”Actually I
don't drink coffee”...
Soldier, eli sotamies - tästä kahvi saa alkunsa
Kupilliseen kahvita tarvitaan 40 kahvimarjaa
Kuivattuja kaakaopapuja muutaman suklaapalan verran
Herkun lähde
100 % suklaata (ei ollut hyvää)
Night walk / 28 dollaria
Illan viimeinen
ohjelmanumero oli valitettavasti hieman pettymys. Tarkoitus oli mennä
oppaan johdolla metsään taskulamppujen kanssa ja bongata yöllä
liikuskelevia eläimiä.
Mielessämme olimme kuvitelleet, että metsä kuhisee eläimiä niin,
että niihin tyyliin kompastuu, mutta toisin oli. Kahden ja puolen
tunnin aikana näimme suurimmaksi osaksi hyönteisiä, muutaman
slothin, pari vihreää käärmettä ja jättimäisen hämiksen. Opas
kertoi vetäneensä samaa retkeä viimeiset 10 vuotta miltei joka
ilta, joten kokemusta bongailusta kaverilla toki oli. Siitä
huolimatta välillä ihmetystä aiheutti se, että painelimme
metsässä hirmuista kyytiä ja silti opas pystyi salamana bongaamaan
jostain aivan mystisestä paikasta jonkun otuksen. Pohdimme
Etelä-Amerikkalaisen Markin kanssa oliko retken takana jokin
salajuoni; syötetäänkö eläimiä niin, että ne tulevat joka ilta
samaan paikkaan vai oliko ne sittenkin made in China? Tiedä häntä,
haluamme kuitenkin vakasti uskoa siihen, että opas vain osasi
hommansa. Kaksi jättimäistä, kirkkaan vihreää käärmestä oli
kuitenkin Japelle hyvää siedätyshoitoa emmekä kuulleet pikkutytön
kirkumista öisessä viidakossa.
Kuulemma käyttää syanidia vastustajien nujertamiseen
Japen kämmenen kokoinen tarantella
Tämän pureman jälkeen on 2h aikaa päästä sairaalaan,
jos meinaa pysyä hengissä
Vain päivää
myöhemmin olimme taas nenätysten käärmeksen kanssa, tällä
kertaa ilman opasta ja ypöyksin viidakossa, tulivuoren huipulla.
Jape bongaa tummanruskean, noin metrin mittaisen käärmeen juuri kun
on astumaisillaan sen päälle. Ihmettelen kun Jape ryntää jäätävän
pelokas ilme kasvoilla rinnettä alas. Tiedän heti mistä on kyse,
mutta erittäin suureksi yllätyksekseni tapahtumaa ei seuraa
kirkuminen eikä panikointi. Jäätävän inhoreaktion jälkeen Jape
etsii kättäpidempää ja kapuaa takaisin arvioimaan tilanteen.
Käärmettä ei voi ohittaa silla se makaa täydessä mitassa
keskellä polkua ja koska olemme vuorella, kolmen kilometrin päässä
kylästä, emme halua ottaa riskiä, että loikkisimme suin päin
käärmeksen yli, ettei se vaan pelästy, nosta päätänsä ja
näykkää maistiaisia pohkeista. Jape päättää pelästyttää
käärmeen hakkaamalla kepillä maata turvallisen välimatkan päästä.
Temppu onnistuu, käärme luikertelee maan sisään pakoon ja me
luikimme pikavauhtia rinnettä ylös pitäen loppumatkalla silmällä
jokaikistä puunjuurta ja oksaa. Hyvä Jape!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti